Allting går att mörda med säljande reklam

av Hellstranders

En dryg månad har gått av min nystartade bloggkarriär, och har jag hamnat i en kris. Jag börjar skriva, läser igenom, raderar, skriver om, testar olika infallsvinklar, försöker hitta rätt ton, skriver om, ändrar på början, tar bort slutet, lägger till något i mitten, låter texterna jäsa över natten, skriver om, ja så håller det på…

Kan det vara så att jag är yrkesskadad? Jag är copywriter på en reklambyrå. När jag jobbar, så skriver jag alltid för någon annan, i kommersiellt syfte. Jag ”säljer”. Jag jobbar ofta med flera kunder samtidigt, var och en med sin ton, sitt uttryck, sitt språk. Det måste jag hålla reda på, och hela tiden tänka på att anpassa språket efter målgruppen.

En av anledningarna till att jag började blogga var att skapa ett forum där jag kunde skriva om det JAG vill, på MITT sätt, med MITT språk. Men fram till och med nu har det varit något av en pärs eftersom jag inte vet vilket som är just MITT sätt eller MIN röst. (Ibland när jag har publicerat en text här har det känts som att jag skickat iväg ett korr för påseende. Det är nästan så jag väntat mig att någon ska lämna ett korrsvar med en massa rödpennemarkeringar i kommentarfältet. Huga!)

Det slår mig nu (säkert har du redan räknat ut det) att jag antagligen jobbar för mycket med texterna, och när jag säger jobbar så menar jag alltså JOBBAR. Jag sitter fortfarande framför datorn på jobbet och redigerar, även här hemma! Vad hände med MIG?!! MIN personlighet! MIN röst!

Nej hörru mig, det får bli ändring på det här. Det finns bara en sak att göra. Ska jag kunna skriva kravlöst, fritt och Andersigt måste jag ta i med hårdhandskarna och det måste ske omedelbart. Det första jag gör efter att ha publicerat det här är att göra en omfattande målgruppsanalys av mina potentiella läsare, segmentera dem demo- och geografiskt, göra fokusintervjuer, lägga upp en femårig kommunikationsstrategi och formulera den tone-of-voice som på effektivast sätt skapar sympati för varumärket Anders.

Det ordnar sig nog det här.

Annonser