Lagerbäck vs. Maradona = Uppåt vs. Nedåt

av Hellstranders

Lagerbäck tar över Nigeria. Jag tycker det känns så jäkla kul och hoppas av hela mitt hjärta att det går bra. Det ska bli riktigt intressant att se vad hans filosofi kan göra i ett annorlunda fotbollsklimat. Det är svårt att bli profet i sitt eget hemland, det är han nog den första att skriva under på. Jag tror hans anseende är större i utlandet än här hemma. Håller alla tummar för att han infriar förväntningarna.

Första VM-matchen går mot Argentina med Maradona som förbundskapten. Och just Maradona är, tror jag, den stora anledningen till att det inte kommer att gå bra för Argentina det här VM:et. Där snackar vi nämligen om en som VERKLIGEN är profet i sitt eget hemland. Och inte bara profet, han är snudd på Gud.

Det känns som att det är just därför han fått platsen som kapten, inte för att han är en bra tränare, utan för att han är Maradona! Och de flesta argentinare hoppas säkert att det ska räcka. Men tyvärr. Det var på håret att de tog sig till VM, trots en trupp som skulle få vilken världstränare som helst att börja dregla. Dessutom ser han till att bli avstängd på grund av den numera klassiska avsugningskommentaren till de journalister som kritiserat honom. Hur påverkar det truppen? Vad känner spelarna inför en coach som har svårt att förklara sina idéer (har han några?), som har svårt att motivera spelarna och som kan kläcka ur sig i princip vad som helst och till på köpet åka på en lång avstängning. Skapar han den trygghet i gruppen som är nödvändig för att de ska kunna prestera? Njae, det räcker inte med att vara Maradona, och det tror jag många har börjat förstå.

Och, vem vet, det kanske är ett litet trauma för Argentina att inse att deras nationalklenod, som trots allt kommit tillbaka från både missbruk och hjärtattacker, att hans fotbollsgloria inte bara halkat på sned, den hänger och dinglar i ett ruggslitet snöre. Har de några verktyg att hantera det? De kanske är så förblindade av att de så gärna VILL att deras hjälte ska resa sig och en gång för alla visa vem som är den störste, att de inte inser fakta: han är en föredetting.

Nej, det kommer inte att gå bra för Argentina, tyvärr. Jag hade gärna sett dem i en final mot Spanien, vilket jag tror varit möjligt med en annan tränare. De har ju som sagt ett spelarmaterial av äkta finalkaliber. Messi, Higuaín och Riquelme t.ex.

Jag ser dock fram emot NigeriaArgentina. Det kommer att visa sig vem av dem båda som är tränaren, och vem som borde stannat hemma. Vad gäller det första alternativet så sätter jag en stark peng på Lasse.

Annonser