Hur går det med spanskan, Zlatan?

av Hellstranders

Igår tryckte Zlatan in sitt första spelmål på hur länge som helst. Jag knöt en näve i soffan och tänkte: ”Äntligen! Måtte det lossna för honom nu.” Det har varit på gränsen till plågsamt att se honom i de senaste matcherna. Han har sett ensam ut. Man ser honom sällan kommunicera med sina lagkamrater i ord, han tittar mest ner i backen, och när någon gör mål är han nästan alltid sist framme och gratulerar.

Jag undrar ibland vad han säger när han klappar om målgöraren. Han tittar oftast åt ett annat håll och verkar mest mumla något, medan de andra skriker och tjoar.

Och då går den här tankesnurran igång: Ponera att Zlatan har problem med språket. Tänk dig in i situationen att han inte helt och hållet förstår vad de andra i laget säger, och att han inte kan uttrycka det han vill få sagt till dem. Om det vore så, så är det kanske inte så konstigt att han hamnar lite utanför, eller att han håller igen när någon annan gör mål: han har inte den språkliga kanalen för att uttrycka det. Och om det är så är det heller inte så konstigt om det påverkar hans kroppsspråk. Det ena ger det andra.

Det här är bara en tanke som slog mig igår. Naturligtvis har hans agerande med formsvackan att göra också. Han har höga krav på sig och är en klassisk anfallare. Hans uppgift är att göra mål, och när målen uteblir och chans efter chans bränns så är det klart att han blir låg.

Hur som helst, det var gott att se honom igår. Men jag ser fram emot att se honom peka mer och ge direktiv. Eller stå och ledigt småprata med någon innan avspark. Det hade känts tryggare då.

Annonser